Biodynamisk Odling nr 1 2015

Alldeles före påsk utkom årets första nummer av vår medlemstidning Biodynamisk Odling. Du som är medlem ska redan ha fått den i din postlåda. Tidningen innehåller bl.a. en fin gårdpresentation av Skillebyholm, fortsättning i artikelserien om Ljusrot och Artur Granstedts ”Biodynamisk Odling i forskning och försök”. Massor av intressant läsning! På sista sidan finns också den officiella kallelsen till Biodynamiska Föreningens Årsmöte 30 maj kl. 12.00 på Skillebyholm. Tidningen går att beställa för 65 kr, maila oss på kontoret@biodynamisk.se
Biodynamisk Odling - 1 2015 Skillebyholm

2015 års Så- och skördekalender

Såkalendern 2015

Nu börjar det bli dags att planera årets odlingar! Du har väl inte missat att beställa Så- och skördekalendern? Den finns hos oss och du beställer den enklast genom att maila kontoret@biodynamisk.se, alt. ring oss på 08-551 512 25 (tis o tors 10.00-14.00) Pris 150 kr + postens porto  för icke-medlem. För medlemmar i Biodynamiska Föreningen ingår ett fritt ex av kalendern i medlemskapet.

Ullberga biodynamiska mjölkgård

Det nyaste initiativet strax utanför Nyköping håller på söndag den 25/5 öppet hus mellan 13.00-15.30.De kommer berätta om nybygget, drömmarna, verksamheten och var de befinner sig idag.
Fika och ostbitar av Ullberga Gårdsost kommer att bjudas på!

Vägbeskrivning: sväng av från länsväg 53 ca 1 mil NV om Nyköping där det står Limängen på gul skylt. Kör ca 2 km på slingrande grusväg.

Med vänliga hälsningar,
Job och Cecilie Michielsen ‘S Jongers, gårdens nav som arrenderar mark och byggnader och som bor och verkar på gården sen 2011.
Susanne Hedberg, initiativtagare och ägare.
Varis Bokalders, arkitekt.
Thomas och Arne Stenius, mejerister Järna Mejeri.

Administratör sökes

Föreningen söker en ny administratör.
Kontakta Daniel Björklund på daniel@skillebyholm.org eller 070 293 0412.

Du behöver ha vana av och tycka att det är kul att administrera. Spetskompetens inom biodynamik är ej ett krav.
Är det du eller känner du till någon som kan tänkas vara intresserad, kontakta då Daniel.
Tjänsten är på 20 % i en inspirerande miljö.

Annelies Schöneck

Idag för 1 år sen gick Annelies Schöneck bort. Nedan kan ni läsa en artikel som tidigare publicerats i Så- och Skördekalendern.

Annelies SchöneckAnnelies Schöneck föddes i trakten av Hannover, Tyskland. Trots uppväxten i en stad utvecklade hon redan tidigt ett starkt förhållande till naturen. Efter avslutad skolgång började hon arbeta på små och större gårdar för att lära sig olika sysslor som på den tiden tillhörde skötseln av en gård. Ett år på lanthushållsskolan avslutade utbildningen.
Hennes allsidiga kunskaper ledde till en anställning hos den tyska bondeorganisationen i Karlsruhe. Uppgiften var att skapa arbetsbesparande metoder för hårt arbetande kvinnor på landsbygden.
Tiden var 1943 och kriget hårdnade, men livet måste gå vidare. Till exempel pressades och pastöriserades äpplen med moderna redskap som staten ställde till förfogande. Äppelmust var på den tiden något nytt. Den jästa, sura drycken var vanlig men kvinnorna tyckte inte om den. Ett annat problem var gamla köksspisar där ofta eldfasta stenar fattades. Annelies lärde sig grundreglerna i förbränningsteknik och kunde laga spisarna med ett lite arbetslag fram till krigets slut.
Annelies gifte sig och fick en liten gård. 1951 skildes vägarna åt och 1953 kom hon till Sverige. Efter några mellanstationer i Östersund och Vindelns folkhögskola bosatte hon sig i Järna där hon arbetade i 24 år.
På en förfrågan av Biodynamiska Föreningen att utveckla förädlingsmetoder för den lilla eller mellanstora gården började Annelies 1974 med en verksamhet som blev känd under firmanamnet ”Syran”. Olika grenar uppstod av detta initiativ: en ny produktion av mjölksyrade grönsaker, kursverksamhet och bokförlag. Förlaget utger först och främst hennes egna böcker som har blivit kända även utanför Sveriges gränser. En del är översatta till olika språk.
1984 flyttade Annelies till Lunger nära Arboga för att bygga upp en pedagogisk gård. 2001 Såldes gården men Annelies bodde kvar i Lunger. Hennes böcker fick ny aktualitet. Till utställningen på Liljevalchs, ”Trädgård till nytta och nöje” skapade den dåvarande konstnärliga linjen på Steinerseminariet under Arne Klingborgs ledning planscher som synliggjorde viktiga moment i att baka bröd, mjölksyrning av grönsaker och torkningsprocessen.