Annelies Schöneck

Idag för 1 år sen gick Annelies Schöneck bort. Nedan kan ni läsa en artikel som tidigare publicerats i Så- och Skördekalendern.

Annelies SchöneckAnnelies Schöneck föddes i trakten av Hannover, Tyskland. Trots uppväxten i en stad utvecklade hon redan tidigt ett starkt förhållande till naturen. Efter avslutad skolgång började hon arbeta på små och större gårdar för att lära sig olika sysslor som på den tiden tillhörde skötseln av en gård. Ett år på lanthushållsskolan avslutade utbildningen.
Hennes allsidiga kunskaper ledde till en anställning hos den tyska bondeorganisationen i Karlsruhe. Uppgiften var att skapa arbetsbesparande metoder för hårt arbetande kvinnor på landsbygden.
Tiden var 1943 och kriget hårdnade, men livet måste gå vidare. Till exempel pressades och pastöriserades äpplen med moderna redskap som staten ställde till förfogande. Äppelmust var på den tiden något nytt. Den jästa, sura drycken var vanlig men kvinnorna tyckte inte om den. Ett annat problem var gamla köksspisar där ofta eldfasta stenar fattades. Annelies lärde sig grundreglerna i förbränningsteknik och kunde laga spisarna med ett lite arbetslag fram till krigets slut.
Annelies gifte sig och fick en liten gård. 1951 skildes vägarna åt och 1953 kom hon till Sverige. Efter några mellanstationer i Östersund och Vindelns folkhögskola bosatte hon sig i Järna där hon arbetade i 24 år.
På en förfrågan av Biodynamiska Föreningen att utveckla förädlingsmetoder för den lilla eller mellanstora gården började Annelies 1974 med en verksamhet som blev känd under firmanamnet ”Syran”. Olika grenar uppstod av detta initiativ: en ny produktion av mjölksyrade grönsaker, kursverksamhet och bokförlag. Förlaget utger först och främst hennes egna böcker som har blivit kända även utanför Sveriges gränser. En del är översatta till olika språk.
1984 flyttade Annelies till Lunger nära Arboga för att bygga upp en pedagogisk gård. 2001 Såldes gården men Annelies bodde kvar i Lunger. Hennes böcker fick ny aktualitet. Till utställningen på Liljevalchs, ”Trädgård till nytta och nöje” skapade den dåvarande konstnärliga linjen på Steinerseminariet under Arne Klingborgs ledning planscher som synliggjorde viktiga moment i att baka bröd, mjölksyrning av grönsaker och torkningsprocessen.

Artur Granstedt vädjar om hjälp

Nedan en vädjan från Artur Granstedt, mångårig forskare med unika kunskaper. 

”Det var ett stort bakslag när regeringen mitt under pågående projekttid tog bort vårt basanslag till Biodynamiska Forskningsinstitutet som egentligen var helt nödvändigt för att klara vår obligatoriska egenfinaniseringsdel i denna typ av stora EU-projekt (BERAS, red. anm.). Vi lider ännu av sviterna av detta nu när vi tillsammans med våra partners i Östersjöländerna arbetar upp underlaget för att söka anslag till 2015 av EU för nästa steg i vårt Östersjöarbete.

Vi har nyss skickat in en akutansökningar både till Ekhagstiftelsen och Formas för att rädda ett sista år med slututvärdering av det unika långliggande odlingssystemförsöket i Bollerup, oersättliga värden riskerar här annars gå förlorade. Hoppas Ekagastiftelsen gör ett undantag här. Medverkat till att det nu som avslutning är sått höstvete över hela försöket (och havre förra året), speciellt intresserad av  spårämneshalterna, men även proteinkvaliteten.  Därutöver är naturligtvis markproverna (bland annat för totalkol) viktiga. Vi behöver åtminstone minimibeloppet kr 150 000. VD för Hushållningssällskapet i Kristianstad Sven Fajersson har gett oss en frist på en vecka innan försöket avbryts helt.

Har någon av er kontakter eller uppslag?

Med vänlig hälsning,
Artur Garnstedt

KORE – god matkultur, folkbildning och vetenskap

Elise Matilde Lund från den norska biodynamiska föreningen skriver om KORE, en unik och fantastisk databas för envar att hämta information och inspiration ur.

KORE – god matkultur, folkeopplysning og vitenskap

Hva påvirker næringsinnholdet i grønnsakene vi spiser, hvem har forsket på økologisk husdyrhold i Europa og hvorfor er det forskjell på melkens fettinnhold i sommer- og vintersesongen?

KORE er en helt ny database for vitenskapelige artikler og rapporter som på ulike måter angår vår matproduksjon. Sammenhengene er komplekse og ingen studier kan favne alt, men ved å samle studier fra mange relevante fagfelt, håper vi å få noe av kunnskapen om de komplekse sammenhengene fram i lyset. Nettdatabasen har som hensikt å gjøre seriøse forskingsresultater allment tilgjengelig og temaene spenner fra konkret næringsinnhold i enkelte grønnsakssorter til samfunnsrelaterte spørsmål knyttet til helse.

Hvorfor har dere grunnlagt KORE?

Vi blir ofte presentert for bastante påstander omkring mat, helse og miljø. Med KORE ønsker vi å belyse bredden innen denne forskningen. Det kan være vanskelig nok å få oversikt over forskning som sier oss noe om hvordan matens innhold av ønskede og uønskede stoffer påvirkes av sortsutvalg, fôringspraksis, gjødslingsnivå og bruk av sprøytemidler. Enda vanskeligere blir det når slike aspekter ved matkvalitet skal ses i sammenheng med forskningsresultat innen matrelaterte helsespørsmål og helseutfordringer i dagens samfunn. Hvordan vi produserer maten vår har i tillegg store miljømessige konsekvenser, som kvaliteten av matjorda, artsmangfold, vannkvalitet og klimagassutslipp. Vår oppgave er ikke å gi svar eller en fullstendig oversikt – det ville være en helt umulig oppgave – men vi ønsker å skape en åpning inn til noe av all den forskningen som finnes på området.

Hva er kriteriene for utvelgelse av forskning dere gjør tilgjengelig?

I hovedsak er artiklene og rapportene publisert i vitenskapelige tidsskrift, noe vi anser å være relevant for temaet produksjonsmetoders innvirkning på matkvalitet og/eller matrelaterte helsespørsmål. Forskning som sammenligner ulike effekter av konvensjonell og økologisk/biodynamisk drift står selvsagt sentralt her, men også forskning som ikke hører inn i denne båsen er med.

Hvordan fungerer KORE, hvordan kan vi som publikum benytte oss av den?

KORE er en internettdatabase. Her kan du selv søke på ord, forskere, universiteter og enkeltstudier.  Nettsiden er laget med utgangspunkt i tre kategorier; temaartikler, presentasjon av enkeltstudier og en alfabetisk referanseliste.

Pågående prosjekter er presentasjoner av forskningsprosjekter som foregår i dag. Her presenteres prosjektlederen, hvor finansieringen kommer fra, bakgrunn for prosjektet og fremgangsmåten forskerne bruker.

Publiserte funn er korte beskrivelser av forskningsrapporter og undersøkelser. Alle funnene er fagfellevurdert og publisert i vitenskapelige tidsskrift. Her beskrives hva som undersøkes, hvordan analysene er utført og hvilke konklusjoner som ble trukket.

Temaartikler er egenproduserte artikler hvor mange forskningsartikler er samlet og satt sammen for å belyse og utdype enkelte tema og spørsmål. Man kommer for eksempel til mange studier som ser på hvordan sprøytemidler påvirker folks helse gjennom slike artikler.

Den alfabetiske referanselisten A-Å er en litteraturliste med oversikt over alle referanser som er brukt i KORE. forfattere, titler, utgivelsessted og årstall.

Hvem tror dere vil benytte seg av KORE, hvem er deres målgruppe?

Egentlig alle med interesse for disse spørsmålene, men spesielt retter nok siden seg til journalister, debattanter, kronikkforfattere og andre som er på jakt etter informasjon.

Hvem står bak KORE, og hvem var det som tok initiativet til å danne en slik database?

KORE er opprettet med støtte fra Stiftelsen Eir. Prosjekteier er Biologisk-dynamisk Forening og både daglig leder Idun Leinaas og prosjektmedarbeider Elise Matilde Lund er med i prosjektgruppa. Plantefysiolog og jordforsker Berit Swensen i VitalAnalyse har vært ansvarlig for det faglige innholdet og har samarbeidet tett med Jorunn Farbu (ernærings- og folkehelseviter). Faglig støtte og gode innspill til hva KORE skal være har vi også hatt i en støttegruppe.

I første fase fokuseres det på produksjonsmetoders innvirkning på matkvalitet og sammenhenger mellom mat og helse. I en planlagt andre fase, ønsker vi å tilgjengeliggjøre forskning på jordkvalitet og miljøaspekter knyttet til landbruk. Hvilken innvirkning har ulike landbrukspraksiser på jordsmonn og hvordan forskes det på dette? KORE er et folkeopplysningsprosjekt som forhåpentligvis vil gjennomgå mange faser.

 

Henvendelser og/eller forslag til forskningsrapporter og studier tas imot med stor takk.

/Elise Matilde Lund

Reisebrev fra Nordisk Forum på Skillebyholm – med kua som verdens sentrum

Elise Matilde Lund från Biologisk-Dynamisk Forening i Norge och kvinnan bakom KORE Forskningsdatabas skrev denna artikel som en reflektion från Nordiskt Forum 2013.

Å være bonde er en balansekunst. Under Nordisk Forum fikk vi innblikk i hvordan bønder håndterer denne altomfattende oppgaven med kua som naturlig sentrum og tema. I tre dager diskuterte unge, gamle, bønder og forskere biodynamisk levesett og landbruk på naturskjønne Skillebyholm.

Hva betyr hornene for en kus anatomi og vesen? Hvordan blir vi påvirket av hva kua spiser når vi spiser kua? Og hvordan behandler vi en ku på best mulig måte? Når nærmere 80 unge og gamle, bønder og engasjerte i de nordiske biodynamiske foreningene kom sammen på Skillebyholm i Järna en novemberhelg, var det med tanke på kua og kyrnes betydning i jordbruket. Omgivelsene og landskapet på Skillebyholm preger de som kommer hit, det er kultivert, men på en skånsom måte som gir ro og balanse. Trær, åkre, beitemark, hager og vakre alléer viser at mennesket kan tilføre naturen sitt eget på en positiv måte og slik styrke båndene mellom naturen i oss og naturen rundt oss.

KUAS VESEN

Nordisk forum trakk til seg pionerer og rekordmange yngre nykommere fra det biodynamiske miljøet i Norden. Felles for alle var et inderlig engasjement for et jordbruk som tar vare på den levende jordens fremtid, lenge etter vår egen levetid. Gjennom foredrag og diskusjoner ble kuas kulturhistorie og vandring inn i jordbruket problematisert. Kuas vandring ut av jordbruket ble også beskrevet, i hvert fall i svensk sammenheng. I det biodynamiske jordbruket blir kua sett på noe mer som en kilde til melk – hun er et levende vesen som er helt sentral for gården som helhet. Opplevelsen av å være nær dyr, følge deres utvikling og ernære seg av det de har, vies mange tanker i den biodynamiske tilnærmingen til jordbruk.

TINGENES TILSTAND

Over hele den nordiske delen av verdenskartet bedrives det opplysningsarbeid knyttet til kretsløpsbasert jordbruk. I løpet av helgen på Skillebyholm fikk vi et innblikk i hva som foregår i de ulike landene, både hos foreningene og hos bøndene. De ulike tilreisende kom så fjernt som fra St Petersburg og så nært som alle de nordisk landene inkludert Finland. Til tross for forskjeller var tydelig mange av utfordringene de samme, men ikke minst var engasjementet sterkt for en landbruksform som tar vare på helheten dyr, menneske og natur. Viktigheten av å vende seg utover og bygge broer til andre miljøer og institusjoner ble understreket av Jostein Hertwig, som har vært en drivende kraft i BERAS-prosjektet. BERAS omhandler morgendagens jordbruk. I det EU-finansierte prosjektet har prosjektkoordinator Arthur Granstedt sammen med blant andre Jostein Hertwig arbeidet med forskning, dyrkning, rådgivning, samt bedrevet iherdig opplysningsarbeid knyttet til økologiske kretsløpsjordbruk.

JORDMAGEN

Jordbruket handler ikke bare om hva du får opp av jorda – det handler også om jorda i seg selv. Se for deg at jord er en mage. Magen bør mates med omhu for å opprettholde magens helse. Granstedt, nestoren innenfor den økologiske og biodynamiske jordbruksforskningen, ga oss innsikt i hva gjødsling innebærer og hva den betyr i biodynamisk jordbruk. Det hele startet med en tegning på tavlen og en grundig innledning til naturens fundamentale økologiske forhold. Arthur viser oss ikke bare kretsløpet over jordoverflaten, men også under bakken. «Vi bryter ned mer enn vi bygger opp», sier Arthur. «I jordbruket er hensikten å bryte ned, men da er det også nødvendig å bygge det hele opp igjen.» Arthur forklarer hvordan det gjennom kompostering er mulig å etterlikne naturens allerede godt etablerte økologiske prinsipper. Foredragets ryggrad er hans egne forskningsprosjekter knyttet til gjødslingsforsøk.

KRAFTIGE DETALJER OG UTFORDRENDE BALANSER

Å tenne et lys og stemme i en vakker solo sang slik Peter Muller gjorde i sitt foredrag Kon, en personlig reflektion kan være vel så virkningsfullt som den mest forseggjorte Power Point-presentasjonen. Vi fikk oppleve fruktbare og kreative måter å formidle hvordan vanene vi tillegger kyr får konsekvenser både for kyrnes og vår egen helse. Det er mange utfordringer knyttet til landbruket, også innenfor biodynamisk jordbruk.

De siste ordene som ble spredt utover salen på Skillebyholm grep inn i kjernen av utfordringen ved det å være en god bonde. Interessant nok kom refleksjonene fra en av forumets yngste deltakere. Det handlet om balansen mellom dyrevelferd og dyrenes frihet, og husdyr som nyttedyr, natur og kultur. Dette er omfangsrike spørsmål. Som biodynamisk bonde er det store muligheter for at du havner i konstant konflikt med deg selv. Hvor langt skal man strekke nytteverdien på dyrenes bekostning, og omvendt? Det var slik det ble uttrykt av den unge bonden Clemens Gabriel, en ledende kraft i BINGN, det nye utdanningsinitiativet for biodynamiske bønder som starter i 2014. Spørsmålet kan omtales som en klassisk biodynamisk utfordring. Bondens oppgave er å kultivere. Det handler ikke bare om en naturlig god jord, men om en god kulturjord. Med husdyr som en del av gårdsdriften er det mye som skal balanseres, men det er nettopp hos dyrene vi kan finne svarene.

Nordiskt Forum vil i 2014 arrangeres i Danmark.
Om Skillebyholm: www.skillebyholm.org

Såkalendern och medlemstidningen

Många hör naturligtvis av sig angående Såkalendern och undrar när den kommer. Den är på gång. Vi har inte ett datum än men den ska komma till kontoret i januari. Så fort den kommer hit skickas den ut till er som beställt den. Årets kalender är en samproduktion mellan de danska och svenska föreningarna. I år valde styrelsen att behålla kalendern på danska. Detta pga ekonomi och att det ansågs som att det ändå går att läsa kalendern. Vatten blir t.ex. vand. Fortsättningsvis blir det på svenska.

Ja, man måste aktivt via telefon (kontrollera öppettiderna här på sidan) eller helst mail, beställa den. Som medlem blir den till självkostnadspris. Under årsmötet i maj 2013 togs det beslut om att dra Såkalendern ur medlemskapet då ekonomin inte tillät annat.
Priset för medlemmar är 50: -/st och för icke medlemmar 150:-/st (mängdrabatt från 10 st 130: -/st. Återförsäljare 80: -/st.

Januari månad ligger sedan tidigare som PDF-fil här på hemsidan, under publikationer.

Medlemstidningen är också den försenad. Den är också på gång och borde nå er om några veckor.

Hösten har varit tidsmässigt krävande. Det har varit mycket att reda ut och kommunicera, både hård- och mjukvaror har varit tröga att byta ut (det är inte helt klart än…) av olika skäl, det stora brevutskicket och arrangemanget med Nordiskt Forum tog all tid inledningsvis.

Föreningen genomgår fortsättningsvis en omdaning och förnyelse i syfte att bli mer effektiv och ekonomisk, mer tydlig och strukturerad i sin roll.
Samtal pågår och fortgår inom föreningen och tillsammans med andra aktörer om hur vi kan ta detta tillfälle som vi nu skapat och bygga vidare på.