Så - och skördekalendern

Tror du att solens kraft inverkar på det som växer? Självklart! Utan sol inget liv på jorden! Livsprocesser sker alltid rytmiskt och inte tekniskt i samma takt hela tiden. Alla sådana rytmer beror på att jorden är en del av ett planetsystem. Jorden som planet vrider sig kring sin axel och vi får dygnsrytmen som människor, djur och växter är anpassade till. Månen cirklar runt jorden och vi får månadsrytmen, med tolv månader per solår. Jorden vandrar runt solen och vi får våra årstider.Människor har alltid lagt märke till, hur månen inverkat på vattnet. Inte bara som ebb och flod utan också på nederbörden, på fisket och på växternas groning. Det finns sedan gammalt traditioner som till exempel bygger på praktiska erfarenheter av att anpassa sådd till nymåne och nedan.

En vetenskapligt intresserad trädgårdsodlare i Tyskland, Maria Thun, började för mer än 50 år sedan undersöka om det låg någon sanning i detta, som också Rudolf Steiner hade nämnt i Lantbrukskursen (se bakgrund). Hennes arbete har följts av forskare och utvecklas nu vidare av hennes son Matthias Thun. Efter några decennier stod det klart att samband finns mellan månens gång runt jorden i förhållande till stjärnhimlen!

Denna rytm gör att växterna lägger mest kraft på att utveckla rot, blad, blomma eller frukt, beroende på vilken dag jorden bearbetats innan sådd, hackas och luckras under växtperioden. Skördetillfälle påverkar även kvaliteten i grödan efter denna rytm.

En annan rytm för månen är dess stigande och fallande bana på himlavalvet, inte att förväxla med rytmen från nymåne över fullmåne till nedan. Denna stigande och fallande bana påverkar växterna så, att de under stigande bana blir mer saftspända och under fallande bana mindre. Denna insikt används i odlingen. Dalande bana betecknas planteringstid . Då rotar sig plantor bättre och beskärning av fruktträd är lämpligast. Detta känner även många fruktodlare, som inte är biodynamiker till!

Såkalendern är en praktisk hjälpreda för att bäst utnyttja dessa krafter under odlingssäsongen. Att arbeta efter såkalendern ger också struktur åt det löpande arbetet man vet när det passar bäst att ägna sig år rotsakerna och när det är lämpligare att luckra bönorna. För att behålla och bevara bästa kvalitet, vet man när grönsaker och frukt ska skördas och när säd och hö är optimalt att ta.

Såkalendern översätts årligen från tyska och säljs genom Biodynamiska Föreningen. Om du är medlem så får du köpa kalendern till reducerat pris. Bli medlem här.

Medlemmar i Biodynamiska föreningen får rabatt.